Apple Pay

Apple Pay

Kontanter är det idag många som inte använder, men de allra flesta har ändå fortfarande med sig en plånbok eller åtminstone ett kort i fysisk form. Med Apple Pay som lanserades 2014 i USA ville Apple förändra detta. Idag har hundratals banker i USA anslutit sig och flera miljoner användare använder betaltjänsten och det går att betala med Apple Pay på de allra största affärerna i USA, såsom Walmart, Target, Amazon, och många, många andra affärer. USA är dock inte den största marknaden för Apple Pay, utan det finns många länder där det lanserades senare som har gått om USA.

En fråga som många funderar på, är hur säkert Apple Pay är? Men eftersom det blir ett särskilt nummer kopplat till din iPhone och som inte går att använda från en annan enhet, är Apple Pay på många sätt säkrare än ett kort som kan bli stulet och använt av någon annan! Här händer det ingenting om numret kopplat till din iPhone hamnar i fel händer, eftersom det inte går att missbruka. Integriteten ökar även gentemot affärer, när de har ditt kortnummer kan de spåra ditt köp, men här är det bara du själv och Apple som vet numret.

Hur fungerar det?

Men hur använder man Apple Pay kanske du undrar nu? Först och främst måste det finnas en kortterminal där du ska betala som accepterar Apple Pay, och det gör de allra flesta där man kan betala genom att bara blippa kortet. För att betala något i en affär dubbelklickar du på hemknappen och låser upp den med fingeravtryck, och håller sedan din iPhone nära kortterminalen! Det förutsätter förstås att du redan innan har installerat och anslutit dig till Apple Pay med hjälp av din bank eller din kortutgivare. Apple Pay går såklart även att använda när du shoppar på internet.

Apple Pay i Sverige

Apple Pay kom till Sverige i slutet av 2017, och från början var det bara ett fåtal banker och kort som det gick att använda via Apple Pay. Idag är det några till, men utbudet är tyvärr fortfarande begränsat. Det går att använda Apple Pay via American Express, Rikskuponger-kortet, Klarna, Nordea, Monese, Sodexo och Visa-kort från ST1. Om man inte har någon av de bankerna är det ändå möjligt att ansluta sig till Apple Pay, via Klarna. Men förhoppningsvis kommer fler av de svenska storbankerna snart att ansluta sig så att fler personer i Sverige kan slippa ta med plånboken när de vill betala.

Apple Pay i övriga världen

Apple Pay lanserades som sagt först i USA, och året efter den lanseringen, 2015, blev det Storbritannien som fick bli det andra landet. Idag i Storbritannien har i stort sett alla deras större banker anslutit sig till Apple Pay. Efter lanseringen i Storbritannien följde Kanada och Australien under hösten 2015. Det första icke-engelsktalande landet som fick Apple Pay var Kina som fick tjänsten i februari 2016. Under 2016 lanserades tjänsten i flera ytterligare länder, bland annat Schweiz, Frankrike, Ryssland, Japan och Spanien. I Sverige kom den som sagt 2017, vilket även var samma år som våra grannar Danmark och Finland fick tjänsten.

Sammanfattning

För att sammanfatta är Apple Pay en betalningsmetod som gör att du slipper bära med dig din plånbok och din kort, det enda som behövs är din mobil. I Sverige lanserades tjänsten 2017, och det har inte helt kommit igång än vilket beror på att många av de svenska bankerna ännu inte gjort så att man kan koppla sitt kort till Apple Pay. Men om man verkligen vill och har en bank som ännu inte är ansluten, går det att använda sig av Klarna och koppla det till sitt bankkonto medan du väntar på att din bank ska ansluta sig!

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *