Fakta om systemet iOS

Fakta om systemet iOS

Operativsystemet iOS historia börjar samtidigt med iPhonens utveckling, år 2005. Steve Jobs uttryckte det vid denna tid som att han hade två val när det gällde iPhonen: Göra den till en “förstorad iPod” eller en “förkrympt Mac”. Han utlyste en intern tävling hos Apple, där Mac- och iPod-teamen fick försöka utveckla det bästa systemet för den nya telefonen, en tävling som Mac-teamet vann.

Jobs presenterade systemet på en Mac-konferens i januari 2007, med orden “iPhonen kör OS X”. Det var först inte tänkt att tredjepartsutvecklare skulle kunna utveckla appar till iOS, utan snarare webbappar för webbläsaren Safari, men efter protester släppte Apple ett utvecklings-kit (på fackspråk kallat SDK, Software Development Kit) för iOS. Operativsystemet släpptes sedan officiellt i juni samma år.

Plattformar och versionshistoria

Apple släpper en större ny version av iOS årligen, och mindre uppdateringar (patchar och liknande) däremellan. Den nuvarande versionen av iOS är därmed iOS 12, släppt i september 2018. iOS 12 är tillgängligt för iPhone 5S och senare, men även för iPad Air, iPad Pro, iPad Mini 2 och senare modeller, samt för iPod Touch. iOS 13 beräknas släppas under 2019.

Uppdateringarna tillhandahölls först enbart via iTunes, men sedan iOS 5 även automatiskt via WiFi-nedladdning. Tidiga versioner av iOS hade det längre namnet “iPhone OS”, vilket år 2010 kortades ner till bara “iOS”. Detta ledde till problem då även Cisco-routerns interna UNIX-operativsystem hette iOS vid den tiden, vilket Apple löste genom att köpa licensen för namnet iOS av Cisco.

iOS som UNIX-system

iOS är ett UNIX-likt system, precis som till exempel Linux, till skillnad från OS X som är ett UNIX-system. Skillnaden mellan UNIX-lika system och UNIX-system är egentligen mycket hårfin, och mest av intresse för programmerare. Det har mest att göra med olika standarder för vilka bibliotek och systemkonstanter i programmeringsspråket C som finns tillgängliga. För en vanlig användare är iOS i princip ett UNIX-system.

I familjen UNIX-system och UNIX-lika system ingår som tidigare nämnt Mac OS X och Linux, men även systemen FreeBSD, NetBSD och OpenBSD som vissa organisationer ofta använder för att tillhandahålla webbtjänster. Microsoft Windows ingår dock ej. Fördelen med att vara ett UNIX-system är att utvecklare som tidigare programmerat i andra sådana system har lätt att sätta sig in i hur iOS fungerar.

Säkerhet i iOS

iOS är utvecklat med ett stort säkerhetsfokus, och tillhandahåller många funktioner för att säkra den enhet systemet kör på. Redan när systemet startar upp bekräftar enheten att systemet som körs är signerat av Apple, så att ingen främmande skadlig kod kan startas utan att användaren vet. Det finns även funktionalitet i hårdvaran som skyddar sektioner i minnet från hacking-försök.

En iOS-enhet kan låsas upp med ett vanligt lösenord, men användaren kan även använda Touch ID eller Face ID, det vill säga använda sitt fingeravtryck eller ansikte för att låsa upp enheten. Verifikationen av fingeravtrycket eller ansiktet görs av en separat processor från processorn som vanligtvis kör programvara, vilket gör det svårt för tredje part att hacka denna process.

Jailbreaking

Trots Apples rigorösa säkerhetsfokus har metoder existerat för att komma förbi säkerhetsfunktionerna och låta användaren få större tillgång till systemet. Detta har fått namnet “jailbreaking”, det vill säga att “bryta sig ur fängelset”. Tidigt ville vissa användare göra en jailbreaking för att kunna installera appar som inte blivit godkända av Apple Store eller få tillgång till det interna filsystemet. Hur man jailbreakar varierar mellan olika iOS-versioner.

Siri

Siri är en personlig assistent som är inbyggd i iOS. Siri släpptes först som en app år 2010, vilken sedan köptes upp av Apple efter bara ett par månader. Siri är röststyrd och kan till exempel svara på frågor, söka efter saker online eller aktivera olika funktioner i appar. Siri har blivit lokaliserad till många olika språk världen över.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *