Företaget Apple

Företaget Apple

Apple, eller Apple Inc. som det egentligen heter, är ett dator- och hemelektronikföretag från USA. Det grundades av Steve Jobs, Ronald Wayne och Steve Wozniak år 1976. Företaget var ett av de första företagen som tillverkade persondatorer, men fick mer konkurrens på 1980-talet. Apples produkter är omtyckta för sin påkostade design samt användarvänlighet, deras chefsdesigner har vunnit många priser och utmärkelser.

De nya produkterna från Apple är utmärkande just för att de börjar med en gemen istället för en versal, alltså iPhone, iTunes etcetera. Det är ett företag med en lång historia av framgång, men även några kritiska stunder.

När Apple grundades hette det Apple Computers och de skapade datorerna Apple I, Apple II och Apple III. Apple II blev en stor succé medan Apple III blev en flopp. En av grundarna, Ronald Wayne, drog sig ur företaget relativt snabbt. Steve Jobs övertalade år 1983 VD:n för företaget Pepsico att istället komma och jobba som VD på Apple. 1984 lanserades Macintosh som var en kommersiellt framgångsrik persondator med ett grafiskt användargränssnitt. Det var härifrån som Apple slutade fokusera på datorn Apple II och istället utvecklade Mac-produkterna. 1985 lämnade Steve Jobs företaget och startade företaget Next istället.

1997 och framåt

Steve Jobs kom tillbaka till Apple när de köpte upp Next år 1997. Efter det höll Apple på att gå i konkurs och Jobs kom överens med Bill Gates om att han skulle göra en investering i företaget. Jobs blev Apples VD och använde teknik från företaget Next, bland annat är det deras operativsystem som utvecklats till Mac OS X. Med Jobs som VD ökade Apples försäljningar och företaget gick från risk för konkurs till att bli världens dyraste företag, något han fått både priser och utmärkelser för. Han var VD för Apple till 2011 då han slutade på grund av cancer, och gick bort samma år.

Varumärket Apple och produkter

År 2011 var Apple världens högst värderade varumärken enligt pressen i USA. 2018 blev Apple det första börsnoterade företaget att värderas till en biljon dollar. Apple är kända för så mycket mer än bara iPhone, även om det är mycket framgångsrika produkter. De har även skapat surfplattan iPad och musikspelaren iPod. Bland deras datorer finns exempelvis de bärbara varianterna Macbook och 2015 släppte de en Apple Watch som också blivit populär. De har också skapat iTunes för musikförsäljning samt Apple Pay, en e-plånbok som fungerar i Apple-enheter. De har också en del egna programvaror, samt sitt eget operativsystem.

iPhone

iPhone är Apples smartphone-serie som har pekskärm och kamera. Den första varianten släpptes redan 2007 och nu år 2019 är det den 12:e generationen av iPhone som finns på marknaden med iPhone Xr och iPhone XS. Telefonerna står för långt över hälften av företagets intäkter och vinstmarginalen på telefonerna är mycket hög. Iphone har sitt eget operativsystem kallat iOS, som är en optimerad variant av Mac OS X. En skillnad mellan de båda är att de har olika processorer. iPhone har också en del förinstallerade program, men andra företag kan erbjuda sina appar till iPhone. Batteriet i iPhone är inbyggt.

Sammanfattning

Apple Inc är ett företag som grundades 1976 av bland annat Steve Jobs. Han blev sedan en stor frontfigur för Apple då han tog dem från ett företag nära konkurs till att bli världens dyraste företag. Apple är ett amerikanskt företag som skapar bland annat datorer, smarttelefoner och surfplattor. De använder sig av sina egna operativsystem både i datorerna och telefonerna. Deras största inkomstkälla är just iPhone, som just nu är i den 12:e generationen. Apple var också det första börsnoterade företaget som värderades till en biljon amerikanska dollar, det skedde år 2018. Vi kan förvänta oss att se mycket mer från Apple i framtiden.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *