iPhone och Apples på börsen

iPhone och Apples på börsen

Det ligger massor av hårt arbete bakom teknisk utveckling av produkter såsom iPhone. Bolaget Apple har gjort det bra, även om det både finns toppar och dalar i deras framgångshistoria. För nästan 40 år sedan börsnoterades Apple på börsen och Wall Street, närmare bestämt den 18 december 1980. Introduktionskursen blev 22 dollar, men efter ett antal aktiesplittar genererar den mycket, mycket mer.

Om man räknar med alla olika aspekter så kommer man fram till en värdeökning av hela 43 000 procent enligt CSNBC som är ett av världens största nyhetsbolag som fokuserar på finans- och ekonomimarknaden. Självklart är iPhone den produkt i deras register som har genererat mest pengar in i bolaget men är samtidigt den mest konkurrensutsatta produkten och den produkt som andra kopierar mest.

Apple och iPhone – alltid uppmärksammade

Apple får slita hårt i konkurrensen och senast i raden var det tuffa förbudet som en domare vid handelskommissionen ITC ville lägga på vissa utvalda iPhoneprodukter. Det handlade om ett patent för en annan aktör i telekombranschen och där vissa modeller av iPhone var alltför snarlika. Detta gav direkt utslag och aktievärdet på börsen sjönk till lägsta nivå för det året.

Själva produkten iPhone lanserade Apple i januari 2007 och försäljningen fick sin start kl 18.00 den 29 juni och det väl aktade magasinet Times utsåg iPhone till årets uppfinning. Här gick startskotten för VD Steve Jobs idéer och tankar när det gällde digital teknik för privatpersoner. Allt handlade om uppkoppling, kamera, multitasking och funktioner som gav människor möjlighet att ständigt finnas tillgängliga.

Höga förväntningar på nya modeller

Apple och Iphone har under många år skapat stor hype kring lanseringen av sina nya modeller. Idag kan man läsa att intresset för iPhone avtar och nyheten och förväntningarna på nya modeller är inte längre så höga. Lägre förväntningar ger lägre budgetar för leverantörerna och därmed lägre prognoser för aktien som pendlar upp och ner på börsen. Att följa Apple aktien är alltid intressant.

För att förstå en stor gigant som Apple på börs- och aktiemarknaden är det viktigt att vara insatt. Men även duktiga människor som arbetar inom finansvärlden har svårt att förutse och räkna ut svagheter och styrkor i ett så dynamiskt bolag som Apple. Det är så många faktorer som påverkar och man ser direkt effekterna av en väl eller icke väl mottagen ny produkt.

Apples storhet och omsättning

För att förstå deras storhet och hur de kan generera så stort värde på börsmarknaden så kan lite rena fakta vara en bra tillgång. Bara under första kvartalet 2019, det vill säga tre månader, så såldes det iPhoneprodukter till ett värde av 52 miljarder dollar, en bit över 500 miljarder kronor. Produkterna iPad och Mac ökade den summan med ca 7 miljarder dollar.

Siffrorna är så stora att de är svåra att greppa och allt under tre månader. En orsak till börsens nedgång för iPhone och Apple kan vara den svåra kinesiska marknaden. Den bidrog med intäkter till ett värde av 13,2 miljarder men var trots allt nära 5 miljarder sämre i jämförelse med föregående år. Servicesektorn bidrog med 10 miljarder dollar i den totala omsättningen

Privatpersoner och förhållandet med iPhone

Nu för tiden kallas telefonerna för smartphone, men länge var även namnet iPhone lika menat med telefon. Idag är konkurrensen stenhård och företagen gör allt för att hålla kvar sina kunder med nya funktioner och tekniker och väl avvägda abonnemang och tillbehör. Självklart är att det i mångt och mycket privatpersonernas hissande eller dissande som är en stor del av iPhones framtid.

Framtiden för iPhone och Apple på börsmarknaden, ljus eller mörk?

Att framtiden kommer är det enda vi kan vara säkra på, men hur den kommer att se ut är en helt annan historia. Historien bakåt i tiden visar på en teknisk utveckling utan dess like och frågan är om den kan upprepas och fortsätta i all oändlighet. Frågan kanske är vad det är som skall ersätta produkten iPhone i framtiden?

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *