iPhonemodeller

iPhonemodeller

Den första iPhone-modellen släpptes 2007, och det är ingen underdrift att marknaden för mobiltelefoner inte varit sig lik igen efter det! Det var Apples dåvarande VD Steve Jobs som först lanserade idén i januari 2007, och några månader senare började den att säljas i USA, och några månader senare kom den till Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Portugal och Österrike. Det var den allra första generationens iPhone och kallades kort och gott enbart för iPhone. Modellen utsågs av tidningen Time Magazine till årets uppfinning år 2007, och den fick väldigt mycket uppmärksamhet världen över eftersom den skiljde sig från de då existerande mobiltelefonerna.

Ett år efter att den första generationens iPhone hade släppts, släpptes uppföljaren iPhone 3G år 2008. Det som skilde den, från den tidigare modellen var att den hade både 3G-teknik och GPS! iPhone 3G lanserades i cirka 70 länder. Efter det kom iPhone 3GS år 2009, som var en uppdaterad och bättre version av iPhone 3G. 2010 lanserades den fjärde generationens iPhone, iPhone 4, som var en ännu bättre version. En stor nyhet där var att flera program kunde användas samtidigt i mobilen. Nedan i artikeln kommer vi att gå igenom ett urval av de iPhone-modeller som har släppts sedan dess!

iPhone 5

Efter succéerna med de första generationernas iPhone-modeller släpptes den sjätte generationen, iPhone 5, i september 2012! iPhone 5 var den sista som släpptes under dåvarande VD:n Steve Jobs översyn, och samtidigt den första som släpptes under den tillträdande VD:n Tim Cook. iPhone 5 skiljde sig mycket från de tidigare modellerna genom att telefonen både var tunnare och större. Den hade också en bättre kamera än de tidigare modellerna och mjukvaran var uppdaterad. 2013 kom även modellen iPhone 5C som var gjord av plast istället för glas och fanns i flera färger till skillnad mot iPhone 5, och var även betydligt billigare.

iPhone 6

iPhone 6 lanserades i september 2014, och det var även första gången som iPhone samtidigt släppte en större så kallad plus-modell! Till skillnad mot iPhone 5 hade iPhone 6 som var den åttonde generationens iPhone fått en ny design med rundade, mjukare kanter. Den var också smalare och större än de tidigare modellerna. Både kamerorna och batterilivet förbättrades väsentligt med iPhone 6, vilket var efterfrågat. iPhone 6 och iPhone 6 Plus såldes i sammanlagt över 220 miljoner exemplar. 2015 släpptes den nya uppdaterade iPhone 6S, där en nyhet bland annat var att det gick att öppna telefonen med sitt fingeravtryck.

iPhone 7 och 8

Den tionde generationens iPhone, iPhone 7 och iPhone 7 Plus blev tillgängliga i affärerna i september 2016. Designmässigt ser de ut som iPhone 6 och iPhone 6S, men det finns till exempel fler färger att välja mellan! En stor nyhet är att iPhone 7 är både vatten- och dammtålig, vilket för många var en efterlängtad nyhet. Även om den inte håller teknik för att snorkla med, är det ändå en stor skillnad mot de tidigare mobilerna som inte alls var vattentåliga. Med iPhone 7 togs även hörlursjacket bort, vilket till en början blev kritiserat men som folk snabbt vande sig vid.

iPhone XR och iPhone XS

De allra senaste modellerna som för närvarande finns ute är iPhone XR och iPhone XS som båda lanserades i september 2018, och de är den tolfte generationens iPhone. iPhone XR är den lite billigare varianten av de två. iPhone XR var under 2018 den modell som sålde allra bäst! Precis som i de tidigare uppdaterade varianterna har både kameran och batteritiden förbättrats väsentligt i både iPhone XR och iPhone XS. Båda telefonerna är dock betydligt dyrare än den första iPhone-modellen, en iPhone XR börjar idag på drygt 9000 kr om man väljer den med minst lagringsutrymme. En iPhone XS kostar däremot nästan 13 000 kr.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *