iPhones historia

iPhones historia

När mobiltelefonin hade fått riktigt fäste bland vanligt folk och användarna uppgick till miljoner då började tekniktävlingen på riktigt. Designen av de olika befintliga modellerna varierades, det diskuterades storlek och tyngd på telefonerna, tålighet mot väder och vind eller displayens yta. Men visst satt vi alla och tryckte på knapparna, hoppades att vi tryckte rätt eller att knappen inte var sliten och ej gav utslag. Redan här hade Apples utvecklingsteam börjat fundera och prova sig fram. Målet var att ta fram ett helt nytt gränssnitt. Flexibelt och utan fasta knappar, multifunktionellt och enkelt. Pekskärmen kom till och gav ett helt nytt sätt att hantera telefonen.

Innan startskottet för iPhone hade Apple två andra starka produkter som låg långt fram i utveckling och var högt uppskattade av användarna. Det var Macintosh-datorn som kom redan 1984, och senare på 2000-talet dök Ipoden upp och hade fått kombinationen mellan skärm och pekdon, klickhjulet. När nyheten om iPhone släpptes i januari 2007 av Steve Jobs var det många som väntat länge. Hur länge de hade jobbat med produkten är inte känt, men förväntningarna var skyhöga och Steve Jobs lanserade den som ett revolutionerande gränssnitt, en pekskärm där flera fingrar används direkt på skärmen för att flytta, klicka och förstora. Ett byte mot den tidigare pekpennan.

Lanseringen av iPhone under 2007

Säga vad man vill om Apple, marknadsföring och försäljning, att skapa höga förväntningar, få folk att längta efter en produkt eller ett datum, det är de duktiga på. Förväntningarna på iPhonetelefonen var skyhöga och 29 juni 2007 var det dags att släppa produkten i USA. Vare sig tidigare eller senare har det setts en sådan efterfrågan på en produkt, och nu var väntan över.

Folk sov i långa rader nätterna före släppet utanför butikerna. Det var AT&T som fick ensamrätten att sälja iPhone i USA, till Sverige kom telefonerna med privatimport. De var operatörslåsta och låstes upp dyrt för att kunna användas med svensk operatör.

Ständiga förbättringar och fortsatt utveckling

Självklart fortsatte teknikerna på Apple att utveckla delar i sina produkter och under 2008 kom ett av de viktigaste utvecklingsstegen, en systemuppdatering till iPhone OS 1.1.3. Detta innebär att skärmen utvecklades till flera underliggande skärmar genom att spara genvägar till appar och funktioner som skall vara lätt tillgängliga. De använde webbläsaren Safari och utarbetade symbolerna för de genvägar man ville skapa. Symbolerna kunde placeras på valfri hemskärm, de kunde arrangeras genom ett längre tryck och ett dansande eller vibrerande och därmed flyttbart bokmärke och genväg. Det var ett stort steg i tillgängligheten med fler lättillgängliga genvägar som snabbt gav tillgång till favoritprogram, appar och hemsidor.

Stora världslanseringen av Iphone

Efter USA så släpptes den första modellen i Frankrike, Tyskland och Storbritannien under senare delen av 2007 och den stora händelsen för resterande europeiska länder och andra världsdelar kom att ske sommaren 2008. Samtidigt som resterande delar av världen fick ta del av iPhone 3G så passade Apple på att släppa lanseringen av App Store där de hade samlat specialutvecklade applikationer från både små och stora aktörer på marknaden. Nyheterna radades upp och 2009 släpptes uppdateringen 3GS med idag välkända funktioner som MMS, klippa, kopiera och klistra in funktionerna infördes på systemnivå. Stereo-Bluetooth infördes och för oss svenskar kom det svenska tangentbordet med Å, Ä och Ö-tangenterna.

Nyheter och framåtanda ger resultat

Apple fortsätter att utveckla sin produkt, konkurrensen ökar, samtidigt som det är svårt att fortsätta överraska sina kunder. De hade trots allt en produkt som fungerade som ett mindre kontor, tog bra foton och hade lättillgängliga redigeringsprogram och ljudbild som tilltalade en kräsen musiklyssnare. Trots detta släpptes iPhone 6 som blev en dundersuccé med stor pekskärm som tydligen var vad folket hade väntat på. De hade ökat storleken på skärmen från 4 till närmare 5,5. Senast i raden är iPhone XS som är en av de bästa av Apples produkter någonsin och vad framtiden ger är det ingen som vet.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *