Var är unikt med iPhone?

Var är unikt med iPhone?

Vissa frågar sig vad lockelsen är med en ny iPhone. De är generellt betydligt dyrare än motsvarande generation Android-telefoner (med vissa undantag då till exempel Huaweis kraftigare modeller kommer upp i samma prisklass), och väntetiden kan ibland vara så lång som 5–6 veckor precis när en ny iPhone-modell släpps och tillgången är begränsad. Det finns flera anledningar att välja en Android-telefon, men iPhonen har många faktorer som gör den unik. I den här artikeln kan du läsa om ett urval av dessa unika fördelar med iPhone, vilket kan komma att hjälpa dig i valet mellan iPhone och andra typer av smartphones.

En anledning att välja iPhone som folk ofta glömmer bort är att uppdateringar av iOS är helt frivilliga. Du kan vänta med att uppdatera din iPhone eller permanent fortsätta att använda en äldre version av iOS. Även när det gäller apparna har iPhonen en fördel, då det ofta är vanligt att populära app-utvecklare väljer att först utveckla en iPhone-version innan de utvecklar en motsvarande version för till exempel Android. En annan mindre fördel är batteritiden på upp till i skrivande stund 21 timmar (för iPhone X Plus) och kameran vilken generellt brukar slå de flesta motsvarande Android-kameror.

Hastighet

iPhone X, med det senaste A12 Bionic-chipet, gör för närvarande iPhonen snabbare än samtliga nu existerande Android-telefoner. iPhone XS slog nyligen den näst snabbaste telefonen, Galaxy S10 Plus med Snapdragon 855-chipet, i den stora benchmark-studien Geekbench 4, med hastighetspoängen 11 420 mot 10 732. iPhonen har också visat sig kunna koda om videofiler mellan olika format snabbare än andra telefoner, där iPhone XS åter visat sig slå Galaxy S10 med en tid på 39 sekunder mot 2,5 minuter för samma fil. Denna omkodningshastighet gör även att rendering, till exempel i så kallade augmented reality-appar som Pokémon Go, flyter på bättre.

Integration med andra Apple-produkter

Apple har avsiktligt designat iPhonen för att vara så lätt som möjlig att integrera med andra Apple-produkter. Till exempel kan du använda Continuity-funktionen i Mac OS X för att skicka meddelanden och till och med ringa via en iPhone du länkat din dator till. En annan funktion är AirDrop, som låter dig skicka foton och videofiler från din iPhone till din Apple-dator över WiFi. Om din dator kör Mojave eller högre och din telefon iOS 12 eller högre kan du till och med skicka foton och videos live via Continuity, och till exempel bifoga dessa direkt i e-mail eller meddelanden du skickar.

Intuitivt användargränssnitt

iPhonens gränssnitt har i grunden förblivit sig likt allt sedan starten år 2007, med en central Home-knapp och lättaktiverade appar. Dock har många förbättringar tillkommit, såsom Siri, världens första virtuella assistent för iPhone, och iMessage, vilket låter dig automatiskt undvika att skicka dyrare SMS mellan Apple-produkter. I senare versioner av iOS finns även behändiga snabbfunktioner som 3D Touch med, samt Apple Pay som låter dig enkelt betala direkt via telefonen. Att spara viktiga filer har alltid varit lätt med en iPhone, då du har ständig tillgång till iCloud vilket erbjuder en central lagringsplats för alla dina filer, oavsett vilken Apple-enhet du för närvarande använder.

Säkerhet

Många väljer en iPhone med säkerhetsaspekten i åtanke. Funktionen “Find My iPhone”, för att hitta var en borttappad eller stulen iPhone befinner sig, är välkänd, men faktum är att iPhonens säkerhetstänk går betydligt djupare än så. iPhonens uppstartssekvens bekräftar att operativsystemet som körs verkligen kommer från Apple, vilket förhindrar så kallade “root kits” att ta över telefonen, medan upplåsning av telefonen med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning körs med en helt separat processor från huvudprocessorn för ökad säkerhet. Även iCloud erbjuder säker delning, då du kan välja att dela med dig av aspekter av ditt konto till andra Apple-konton, till exempel en delad kalender mellan olika familjemedlemmar.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *